Sportslig plan Steinkjer HK

  • «Flest mulig - lengst mulig»

    Formålet med denne sportsplanen er et enhetlig rammeverk for all aktivitet i regi av Steinkjer Håndballklubb

    Sportsplanen skal:

    • Bidra til å gi trenere, oppmenn, foreldre og andre innsikt i retningslinjer for arbeid med de yngre lagene i klubben.

    • Sikre spillerne kontinuitet ved trenerskifte.

    • Gi støtteapparat grunnlag for å kvalitetssikre aktiviteten i det enkelte lag gjennom sesongen.

    • Være et referansepunkt for trenere når de skal evaluere sitt lag etter hver sesong.

    • Være et oppslagsverk for medlemmer, foreldre og andre som er tilknyttet klubben.

    • Den skal være retningsgivende for all sportslig utvikling i Steinkjer Håndballklubb.

    Sportslig sett skal den være et verktøy for:

    • Å gi samme tilbud uavhengig av hvem som utgjør støtteapparatet rundt det enkelte lag.

    • Å gjøre det attraktivt å være trener i klubben, ved å ha et godt utbygd støtteapparat og mulighet for faglig utvikling gjennom samarbeid med andre trenere.

    • Den skal fungere som ett hjelpemiddel og styringsverktøy for alle trenere og støtteapparat i klubben.

    Klubben har laget og vedtatt denne sportsplanen som skal benyttes av alle lag. Det tas sikte på at planen endres og utvikles i samsvar med utviklingen i klubben og samfunnet ellers. Et viktig grunnlag for sportsplanen er rekruttering av egne spillere som har lyst til å satse på håndball. Ideologien er at det må satses på å gi et tilbud til mange – i bredden – så lenge som mulig. Målrettet trening og lek, godt miljø og alle skal få spille omtrent like mye.

    Lagledere, foreldre og utøvere i SHK bidrar til at det er morsomt for alle å spille håndball med og mot SHK. Vi får positive tilrop fra tribunen. Vi aksepterer ikke protester, kjeftbruk og sjikanøse tilrop til dommer og spillere, hverken fra benken, fra spillere eller fra tribunen.

    Lagledere hilser på andre lagledere og dommere. Vi ønsker hverandre god kamp med et hyggelig smil. Lagledelsen tar ansvar for spillere som blir «varme i toppen» underveis. Usportslig opptreden eller protest mot dommeravgjørelser kan gi umiddelbart opphold på benken.

    Alle i SHK er opptatt av fair play, og alle takker for kampen, ansett utfall.

  • Delmål sesongen 2023-2027 (trykk på linken for å lese) for Steinkjer Håndballklubb

    Våre suksesskriterier

    Vi er på vei til å lykkes hvis:

    Utviklingen mot å bli bedre spillere er overordnet resultatet i den enkelte kamp.

    Alle sitter igjen med en god følelse etter trening og kamp, og aldri skal noen spiller i SHK ha følelsen av ikke å ha strukket til så sant han eller hun har forsøkt sitt beste.

    Spillerne gis utfordringer på sitt ferdighets- og ambisjonsnivå.

    Medlemmene blir i klubben. Frem til ungdomstiden og også etter denne, enten som aktive, dommere eller i andre funksjoner.

  • Håndball skal være for alle. Det skal være sosialt og trygt. Vi skal ha fokus på håndballaktivitet i lek med ball, utvikling og fair play. Alle trenere i klubben skal lese Norges Håndballforbund sitt hefte om barnehåndball, slik at alle våre utøvere opplever å bli sett og hørt innenfor gode rammer rundt hvert lag. Trenerens oppgave er å skape et miljø der alle trives. Gruppesammensetningene skal variere, og alle spillere er like viktige. Der det er flere voksne per aldergruppe ønsker Steinkjer håndballklubb et godt samarbeid mellom trenerne. Gjennom ett år skal barna spille med og mot spillere med ulikt ferdighetsnivå. Treningen skal være allsidig og lekbetont. Den skal inneholde grunnleggende bevegelsestrening med og uten ball og grunnleggende ballbehandling. Treningen skal tilpasses barnas ferdighetsnivå. Samhold mellom de unge skal stimuleres, da et slikt samhold skaper lagånd.

    Kriterier for inndeling av lag

    • Maks 8 spillere pr påmeldte lag til cuper/kampdager, slik at det blir mest mulig spilletid.

    • Det skal rulleres mellom spillerne i kamper innad i samme treningsgruppe.

    Trening

    Treningen skal lære utøverne grunnleggende ballbehandling. Det betyr at treningen skal gjøre utøverne dus med ballen gjennom lekbetonte og varierte øvelser. Alle utøverne skal få prøve seg i alle posisjoner, inkludert målvakt. Vi anbefaler alle trenere å ta trenerkurs 1, hvor regionen gir mange gode tips til gjennomføring av treninger på dette alderstrinnet. Stasjonstrening er optimalt med de yngre lagene. Learn handball anbefales for tips og inspirasjon til øvelser.

    Sjekkliste for treningsøkt:

    • Unngikk vi køer og greide vi å holde alle i aktivitet hele tiden under øvelsene?

    • Opplevde spillerne at treningen var gøy og preget av ballaktivitet?

    • Fikk spillerne brukt mye tid med ball med mange ballberøringer?

    • Hadde vi fokus på innlæring av kast – og mottaksferdigheter?

    • Hadde vi øvelser av ulik vanskelighetsgrad?

    • Var vi flinke til å vise øvelsene for spillerne?

    • Ble alle spillerne sett og hørt i løpet av treningen?

    • Fikk alle en positiv tilbakemelding

  • Mål og retningslinjer i kamp for aldersbestemte 6-8 år

    • For at alle skal få spille så mye som mulig, bør det meldes på flere lag så langt det er mulig. Ideelt å ha med til kamp er 5 spillere på et Minilag. Man skal forsøke å lage jevne lag slik at alle har like forutsetninger for gode lagsprestasjoner på banen.

    • Fokuser på prestasjon, framgang og Fair Play – ikke på seier eller tap.

    • Det er trenerens oppgave å sørge for et jevnt resultat i kampene, og justere bruk av spillere for å oppnå dette.

    Det sier seg selv at små hender og korte armer og bein ikke passer inn i det voksne håndballspillet. Derfor må vi tilpasse banestørrelse, målet, ballen og reglene forøvrig, slik at barna opplever mestring gjenom tilpassede utfordringer. Spillet i barnehåndball bør skille seg fra det ferdige spillet, og det bør være en naturlig progresjon i forhold til utfordringer, vanskegrad, kompleksitet osv. Spillet vi tilbyr barna, må gi stor grad av involvering og ikke minst ballkontakt. Konkurranseformene vi tilbyr, er derfor helt avgjørende.

    Målsetting og fokusområder Minihåndball 6-8 år

    I treningen skal det legges vekt på lek med og uten ball. Hovedfokus er at alle barn skal delta, trives i laget og har det gøy med håndball. Allsidighet og lek skal prioriteres på trening.

    Minihåndball er en god konkurranseform i denne aldersgruppen, med tanke på å lære seg de grunnleggende reglene og spillets idé (lagspill og samhold).

    Mål for aldersgruppen 6-8 år

    Øvelser for denne aldersgruppen finner du her

  • Mål og retningslinjer i kamp for aldersbestemte 9-12 år

    Treneren skal legge opp trening etter øvd – uøvd prinsippet, det vil si; gi spillerne utfordring etter sitt mestringsnivå. Dette medfører at i deler av treningsøkten kan spillerne bli delt i mindre grupper etter nivå. Her er det viktig at alle får prøve seg, og at gruppene varierer i løpet av sesongen.

    Seriepåmelding og spill:

    Dette prinsippet skal også reflekteres i seriespill. NB! Det skal likevel IKKE være faste lag i serien, det skal være rullering mellom spillere innenfor samme treningsgruppe. Spillere skal få prøve seg i ulike nivå, samt det skal være rullering på alle spilleplasser i kamp.

    Før seriestart jenter/gutter 12 år, skal det være en representant fra Sportslig Utvalg i SHK til stede for å forberede på overgangen fra aktivitetsserie til offisielt seriespill.

    • Tilstrebe lik spilletid.

    • Rullering på alle spilleplasser, også keeper.

    • Seriespill skal være en arena for trening. Gi gjerne spesifikke meldinger på kamp ut fra hva som er gjennomgått på trening.

    • Fra 12 år skal det være muligheter for hospitering med bakgrunn i treningsiver, prestasjoner og holdninger.

    Støtteapparatet:

    • Hvert lag skal ha 1 ansvarlig trener med minimum Trener 1 modul 1-4 og tre foreldrekontakter. Trenere til disse aldersgruppene søkes dekket gjennom rekruttering fra foreldregruppen.

    • Spillere fra eldre lag oppfordres til å benyttes som assistenter, men laget skal uansett ha en voksen leder som følger laget under trening og kamper.

    Norges Idrettsforbunds Barneidrettsbestemmelser skal ligge til grunn for aktiviteten på disse alderstrinnene + NHF brosjyre ”Barnehåndball. Tips og retningslinjer for ledere med ansvar for håndballspillere i alderen 6-12 år.” I tillegg til det nevnte støtteapparatet har lagene en lagsansvarlig fra sportslig utvalg å støtte seg til. NHF RMN har innført temaserie.

    Det sier seg selv at små hender og korte armer og bein ikke passer inn i det voksne håndballspillet. Derfor må vi tilpasse banestørrelse, målet, ballen og reglene forøvrig, slik at barna opplever mestring gjennom tilpassede utfordringer. Spillet i barnehåndball bør skille seg fra det ferdige spillet, og det bør være en naturlig progresjon i forhold til utfordringer, vanskegrad, kompleksitet osv. Spillet vi tilbyr barna, må gi stor grad av involvering og ikke minst ballkontakt. Konkurranseformene vi tilbyr, er derfor helt avgjørende.

    Målsetting og fokusområder Jenter og gutter 9- 12 år

    Treningen skal fortsatt være preget av å utvikle de grunnleggende ferdighetene, med videreføring av ballbehandling for å øke de tekniske ferdighetene som finter og skudd. Introdusere spillsituasjoner som inneholder valgmuligheter for enkeltspillere. Videreføring av trening for generell utholdenhet, styrke og smidighet.

    Mål for jenter og gutter 9-12 år

    Øvelser for denne aldersgruppen finner du her

  • • Klubben legger til rette for tettere samarbeid mellom de ulike aldersgruppene i trening og kamp.

    • Sportslig utvalg gjennomfører møte med trenerteam før overgang til ungdomshåndball

    • Trening og seriespill er i enda større grad basert på mestringsnivå.

  • Mål og retningslinjer for aldersbestemte 13-14 år

    For disse alderstrinnene er målsettingen å ha et lag som deltar i Regionens beste serie for det aktuelle alderstrinn, dersom det fremdeles er nok spillere til å ivareta klubbens målsetting om breddeidrett.

    I tillegg bør det på hvert alderstrinn være et 2. og eventuelt 3. lag som spiller i den serien som gir de enkelte spillerne det beste tilbudet etter deres sportslige nivå og ønsker (dvs. det skal satses bredde i tillegg til topp).

    Det skal etterstrebes at alle spillerne trener i samme treningsgruppe.

    I denne alderen skal det også legges mer vekt på:

    • Styrketrening og kondisjonstrening

    • Skadeforebyggende trening

    • Mental trening

    • Sosiale arrangement

    I 13 årsklassen skal de samme retningslinjene gjelde som for alderstrinnene 6 til og med 12 år, men gruppen skal bruke året til å tilpasse seg de retningslinjene som er nevnt under.

    Retningslinjene nevnt under kan også benyttes av gruppen ved enkelte cup deltakelser det året spillerne spiller i 13 årsklassen.

    • Alle som stiller til kamp, skal få tilnærmet lik spilletid.

    • Muligheter for å differensiere spillergruppen til cuper.

    • Alle skal ha et basis- treningstilbud.

    • Velge representanter som deltar på ungdomsutvalg (2 per lag).

    Støtteapparatet:

    • Trenere på disse aldersgruppene søkes rekruttert med personer som har, eller er i ferd med å skaffe seg Trener 1 kompetanse, og bør videreutvikle seg med trener 2 kompetanse.

    • Alle lag bør ha et støtteapparat bestående av minst to foreldrekontakter.

    • Det er en målsetning for klubben at alle lagene også skal ha en hjelpetrener i tillegg til hovedtrener.

    • I tillegg til det nevnte støtteapparatet har lagene en lagsrepresentant fra sportslig utvalg.

    NHF har utviklet et spillerutviklingsløp for 13-15 år. Opplegget er laget med tanke på Soneutviklingsiljøer (SUM)i regionene og inneholder åtte ulike økter for hvert årstrinn. Hver økt tar for seg et hovedtema. Løpet som helhet er lagt opp med det vi mener er en god fordeling mellom fysisk trening, teknisk trening og spilltrening. I tillegg til selve øktene inneholder også hvert trinn en rammeplan som forteller noe om innhold og prioriteringer som kan være fornuftig på de ulike trinnene.

    Målsetting og fokusområder Jenter og gutter 13- 14 år

    Spillerne kan fra disse årsklassene få spille mest på sin favorittplass (spesielt keepere), men alle utespillere skal spille i flere posisjoner. Lagene skal utvikle toveis spillere, og hospitering i høyere aldersklasser for å utvikle individuelle ferdigheter skal gjennomføres. Spillerne skal stimuleres til egentrening og legge opp til konkurranser i øktene fra denne årsklassen. Spillerne skal lære seg å utnytte bredden og dybden av banen (romfølelse).

    Lagene skal trene 3 ganger i uken. Minimum 2 økter a`1,5 time og 1 økt på 1 time. Spillerne skal også få erfaring med det å trene styrke med egen kroppsvekt.

    Målsetninger for jenter og gutter 13 og 14 år

    Øvelser, tips og informasjon om denne aldersgruppen finner du her

  • Mål og retningslinjer for aldersbestemte 15-16 og 17-20 år

    Målsettingen for disse alderstrinnene er å ha et lag i Regionsserien. For å tilby bredde bør det være et 2. evt. 3. lag som spiller i den serien som gir de enkelte spillere det beste tilbudet etter spillernes sportslige nivå og ønsker.

    Hvis det viser seg at vi besitter en spillerstall hvor det vil være vanskelig å gi sportslige utfordringer innen lagets egen aldersklasse, kan man velge å melde et lag opp for seriespill i aldersklassen over, evt. la enkeltspillere delta i divisjonsspillet internt i SHK. Ved kampkollisjon skal spilleren spille på sitt opprinnelige lag.

    Satsningen i disse aldersklassene skal være med å underbygge Steinkjer Håndballklubbs målsetning om å rekruttere spillerne på våre seniorlag fra egne rekker.

    Trenerne på dette nivået skal inngå i et trenerteam sammen med trenerne på seniornivået.

    I denne alderen skal det også legges mer vekt på

    • Styrketrening og kondisjonstrening

    • Skadeforebyggende trening

    • Mental trening

    • Sosiale arrangement

    Målsetting og fokusområder Jenter og gutter 15- 16 år og 17-20 år

    I denne aldersgruppen er utviklingen av individuelle ferdigheter (ballteknisk trening – finter og skudd) viktigst og skal fortsatt ha stort fokus. Men i 15-16 års alder økende innslag av spillsituasjoner for å utvikle spilleforståelse – ta riktige valg i gitte situasjoner. Dette gjelder både i forsvar og angrepsspillet.

    Lagene skal trene 3 halløkter i uken a` 1,5 time. Spillerne skal også ha fysiske økter. I tillegg skal individuell spesialisering vektlegges.

    Målsetninger jenter og gutter 15-16 år og 17-20 år

    Støtteapparatet:

    • Trenere på disse aldersgruppene søkes rekruttert med personer som har, eller er i ferd med å skaffe seg Trener 2 kompetanse eller tilsvarende.

    • Alle lag bør ha et støtteapparat bestående av minimum trener og hjelpetrener/ assistent og minimum 2 foreldrekontakter/oppmenn

    • I tillegg til det nevnte støtteapparatet har lagene en lagsansvarlig fra sportslig utvalg å støtte seg til.

    Øvelser og tips finner du her

  • Mål og retningslinjer senior

    Målsettingen er å ha et damelag i 3.divisjon, og et herrelag i 3.divisjon.

    Klubben ønsker at 2.laget på dame/herre spiller i 4. eller 5.divisjon.

    Satsningen på de aldersbestemte klassene skal være med å underbygge Steinkjer Håndballklubbs målsetning om å rekruttere spillerne på våre seniorlag fra egne rekker. Trenerne skal inngå i et trenerteam sammen med trenerne ned til 16 årsklassene.

    Kriterier for uttak av lag skal skje ut fra en totalvurdering av følgende punkter:

    • Ferdigheter

    • Innsats på trening

    • Fremmøte på trening. Treneren skal føre liste over oppmøtet, for eksempel ved bruk av Spond.

    Støtteapparat

    • Trenere på disse aldersgruppene søkes rekruttert med personer som har Trener 2 kompetanse eller tilsvarende.

    • Laget skal ha et støtteapparat bestående av minst en hjelpetrener og minst en oppmann.

    • I tillegg til det nevnte støtteapparatet har laget en seniorkoordinator fra sportslig utvalg å støtte seg til.

  • Klubbens forventninger til treneren:

    • Levere politiattest.

    • Følge klubbens sportsplan.

    • Trene laget i henhold til de tildelte treningstider.

    • Lede laget i kamper, serie og cup.

    • Sørge for at laget har god opptreden på og utenfor banen. Følge Fair Play.

    • Være lojal mot klubben i sine uttalelser.

    • Ved sesongavslutning; Skrive Årsrapport.

    • Møteplikt på trenerforum.

    • Treneren skal være oppdrager.

    • Treneren skal utvikle de unge sin håndballdyktighet.

    • Være positiv! Ros er bedre enn ris!

    • Oppmuntre, motivere og rettlede spillere som gjør sitt beste for å lykkes.

    • Bruk tid på å lytte og snakke med spillerne – også før og etter trening.

    • Møte presis og godt forberedt til trening og kamp.

    • Sørge for stor aktivitet på treningene.

    • Være bestemt og rettferdig.

    • Være et forbilde med sunn fornuft! Eksempelets makt er stor!

    • Ta tak i konflikter som måtte oppstå og prøve å finne gode løsninger.

    • Arbeide målbevisst for at det skapes god sosial samhørighet i laget, mellom andre lag i klubben og mellom laget og andre klubber.

    • Følge med på omberamminger og lisenspliktige spillere på MinIdrett sammen med foreldrekontakter.

  • Klubbens forventninger til utøveren

    Disse retningslinjene er felles forventninger til alle utøvere i klubben. Retningslinjene er forventninger til hvordan utøvere skal oppføre seg på trening og når de representerer klubben.

    Utøvere i klubben skal:

    • Vise gode holdninger

    • Respektere hverandre

    • Vise lojalitet mot klubb og trenere

    • Hjelpe hverandre og stille opp for hverandre

    • Følge klubbens regler

    • Være ærlig overfor trener og andre utøvere

    • Ta ansvar for godt samhold

    • Stille på treninger og arrangement man har forpliktet seg til

    • Vise engasjement

    • Være stolt av sin egen innsats

    • Anerkjenne andre sin innsats

    • Ta ansvar for miljø og trivsel

    • Reagere på mobbing eller annen adferd som ikke er i tråd med klubbens verdier

  • Hospitering

    Hospitering er et tilbud til utøverne i klubben.

    Hospitering går ut på at spillere i en definert periode får delta på en eller flere treninger med lag som har utøvere som er eldre. Hospitering skal alltid være et tilbud i tillegg til trening i egen gruppe, ikke i stedet for. Dette skal løses i god dialog mellom trenere og sportslig ansvarlig for laget.

    Lagene melder inn sine aktuelle utøvere til laget over og avtaler hvilke dager ekstratilbudet skal være og for hvilken periode. Det bør alltid være en prøveperiode, for å se hvordan dette fungerer for utøveren selv. Trenerne er ansvarlig for at den enkelte utøver tilpasser treningsmengden sin riktig slik at det ikke blir belastningsskader.

    Det er viktig å merke seg at hospitering i hovedsak handler om ekstra trening, ikke nødvendigvis deltakelse i kamp. Om hospiterende spiller deltar i kamp må det sees i sammenheng med spillerens totalbelastning.

    Ved hospitering bør man han en vurdering sammen med trenerne på dee respektive laget og evt ha klare mål for hospiteringen videre.

    Kriterier for hospitering:

    • Ferdigheter

    • Holdninger

    • Treningsoppmøte

    • Innsats på trening

  • Dommerutvikling

    Barnekamplederkurs for alle 15 åringer er fremste rekrutteringskanal pr i dag. Det er behov for å rekruttere flere «voksne» dommere. Man kan uansett melde seg på Barnekamplederkurs fra det året man fyller 14 år.

    Dommere er en viktig del av håndballen og Steinkjer Håndballklubb ønsker å bidra til å ha så mange dommere som mulig og at disse er godt kvalifiserte.

    Mål:

    • Steinkjer Håndballklubb ønsker å ha minimum 25 dommere aktive dommere

    • Steinkjer Håndballklubb ønsker å ha dommere på alle regionale nivå.

    • Dommerkontakt skal oppnevnes årlig og det skal utdannes minst en dommerutvikler hvert år.

    Strategi for måloppnåelse:

    • Barnekamplederkurs for alle 15 ( 14) åringer videreføres

    • «Erfarne» dommere i klubben skal inngå i støtteapparat rundt yngre dommere

    • «Fair Play» skal aktivt kommuniseres blant egne trenere, foreldre og i egen hall.

    • Dommerne får dekket alle kurs av klubben og mottar også dommerklær jfr kontrakt.

    • Klubben skal hvert år holde egne dommerkurs

    Ansvarlig: Dommerkontakt

  • Trener / lagleder skriver årsrapport for sitt lag.

    Denne skal inneholde:

    • Navn på lag

    • Navn på lagleder og trener

    • Resultat fra serien (fra og med 13 år)

    • Rapport om deltakelse i cuper og turneringer

    • Navn på spillerne

    • Kort evaluering

  • Det er en målsetning at alle lag og aldersgrupper skal ha tilbud om et minimum av treningstimer i uken:

    • Mini årsklassene 6-9 år skal ha minimum en trening per uke i gymsal/friidrettshall

    • Årsklassene 10-13 skal ha minimum to treninger per uke.

    Dersom ikke annet er mulig, vil det søkes om ekstra treningstid i gymsaler på skolene i kommunen. Så lenge størrelsen på gruppene tillater det, må en regne med å måtte dele baneflaten med andre lag.

    Det oppfordres særlig til å samarbeide mellom og på tvers av lagene, for å utnytte treningstider i hallene maksimalt, samt å øke treningsmengder ved behov. Samarbeid på tvers av klubber kommer under samme kriterier.

    • Årsklassene 13 og opp til 16 skal ha minimum to treninger i hall per uke.

    • Aldersklasse 17 opp til senior: Så langt tildelte treningstider tillater det, skal hvert alderstrinn ha minimum 3 treninger i uken på hel bane.

    • Senior: Senior skal så langt det lar seg gjøre ha minimum tre treninger på hel bane pr uke. Dersom klubben har flere senior lag, skal aldersbestemte lag ha prioritet iht. til retningslinjer over, før senior lag kan få tildelt flere treningstimer.

    Dersom alle kriterier ved tildeling over er oppfylt, skal styret og sportslig utvalg bruke skjønn for tildeling av resterende timer.

    Merk: Alle treningstider skal rapporteres til sportslig leder underveis. Dersom det er endringer, kan eventuelt sportslig utvalg fordele til andre lag.

  • Godtgjørelse for trenere og tillitsvalgte:

    • Trenere fra 6 år og oppover vil få tildelt utstyrspakke bestående av:

    • Genser

    • Bukse

    • T-skjorte

    • Klubben vil dekke lisens for lisenspliktige trenere

    • Det skal inngås skriftlig kontrakt med alle trenere Der vil individuell godtgjørelse bli avklart. Dette i forhold til størrelsen på kontrakt, antall lag, CV osv.

  • Steinkjer Håndballklubb har følgende hoved-cuper som det oppfordres lagene til å delta på:

    • Minilagene våre (6-8år) stiller i våre to interne cuper: Sparebank1 Cup jr og ElmanCup. Samt lokalt tilgjengelige cuper.

    • Aldersgruppen 9-16 år deltar på Rørosbank1 Yngres Cup, første helgen i høstferien.

    • Ungdomslagene kan velge andre cuper i samarbeid med ungdomsutvalget og sportslig utvalg.

    Klubben ønsker at alle lag deltar på SpareBank1 Cup Steinkjer, siste hele helgen i april hvert år.

    SHK dekker påmeldingsavgift for inntil 2 eksterne cuper pr. sesong.